Едвард Мунк

Едвард Мунк

Норвешкиот уметник Едвард Мунк (1863-1944) како и останати писатели и уметници од Европа во 1890-тите години кои твореле во духот на симболизмот, ја отфрла импресионистичката практика за проучување на ефектите од светлината во надворешниот свет и наместо тоа, се насочува кон внатрешноста на човекот, истражувајќи длабоки и темни теми, љубовта и љубомората, осаменоста и анксиозноста, … Continue reading »
Пикселирана уметност

Пикселирана уметност

Дали се сеќавате на денот кога за прв пат игравте видео игра на новото Нинтендо. Дали се сеќавате колку голема еволуција за технологијата и графиката претставуваше тој момент. За многумина од нас игрите  денес се само сеќавање, но не и за Адам Листер. Роден во Ферфекс, 1978 година, со неминлива љубов кон кубизмот и геометриските … Continue reading »
Анри Матис

Анри Матис

Значајната кариера на Henri Matisse, кој претставува еден од највлијателните уметници на ХХ век (заедно со Pablo Picasо) и чии иновации суштински го промениле текот на модерната уметност и влијаеле на неколку генерации помлади сликари, траела речиси шест и пол децении. Неговиот богат опус опфаќа сликарство, скулптура, цртеж, графика, хартиени фигури и илустрации за книги, … Continue reading »
Слика: Големиот бран на Канагава

Слика: Големиот бран на Канагава

Големиот бран на Канагава, познат и како Големиот Бран, или едноставно Бран, е величествено обоен дрворез, од јапонскиот уметник Кацушика Хокусаи. Тој е еден од најпознатите примери на уметноста дрворез, објавен во Едо периодот, помеѓу 1829 година и 1833 година, како прв од авторската серија: Триесет и шест погледи на планината Фуџи. Големиот Бран, денес … Continue reading »