Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Фотографот Thierry Cohen, роден 1963 год., професионално се занимава со фотографија од 1985, а кон крајот на 80-тите станува пионер во примената на дигиталната технологија. Неговиот проект од 2008 наречен „Бинарни Деца“ го третира прашањето на иднината на новите генерации, неминовно соочени со неверојатно брзиот развој на дигиталната технологија. Серијата фотографии го разгледува прашањето од … Continue reading »
Ренесансната приказна на Колмар

Ренесансната приказна на Колмар

Сте помислиле ли некогаш дека Париз и југот на Франција не е се што оваа земја има да им понуди на туристите. Ајде овој пат да заминеме на едно помалку чуено место, некаде на границата со Германија и Швајцарија, каде ренесансата е стил на живеење, а виното е благородниот напиток кој се служи и пие … Continue reading »
Тузла – Босанската Венеција

Тузла – Босанската Венеција

За љубителите на ненаметливи дестинации, за оние кои патуваат со картата во рака, за ЈУ носталгичарите, па дури и за поновите генерации, Тузла е несомнено градот низ кој треба да се помине. Градот кој се простира на површина од само 15 квадратни километри, со своите 120 000 жители ќе им остави впечаток на оние кои бараат спокој … Continue reading »
Трагајќи по Елдорадо

Трагајќи по Елдорадо

Знаете ли колкав број инстражувачи алчно војувале, убивале, ограбувале и ги жртвувале своите животи во потрага по богатите ризници на градот Елдорадо? Елдорадо е легенда која потекнува од јужноамериканските цивилизации. Според усните преданија, Елдорадо бил крај со огромно златно богатство, поради што претствувал главна мета на шпанските конкистадори во XV и XVI век. Елдорадо станал … Continue reading »
Кои се првите градови во светот?

Кои се првите градови во светот?

Во 10 000 година п.н.е. на светот живееле околу 12 милиони луѓе. Тоа се две третини од денешниот број на жители во државата Њујорк. Првите градови започнале да се формираат на места со сигурни извори на вода, крај блските планини, каде жителите можеле да одгледуваат диви посеви и каде имало доволно дожд за нивно растење. … Continue reading »