Што е теракота?

Што е теракота?

Дали некогаш досега сте се запрашала што значи моето име? Теракота е колективен термин за различни керамички предмети и вајарски дела, направени од глина и печени на високи температури, без глазура. Глазура е сјајна смеса со која се премачкуваат глинените, порцеланските, металните и останатите предмети, за подобра цврстина, непропустливост и украсување. Во градежништвото, теракотата се користи за изградба … Continue reading »