Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн (Neuschwanstein) во Германија се смета за еден од најубавите во Европа и претставува една од најголемите атракции во светот, од ваков вид. Дел театар – дел бајка, замокот е олицетворение на душата на Кралот Лудвиг II од Баварија, познат под прекарот „Лудиот Крал Лудвиг“. Замокот e дизајниран да биде засолниште на изолираниот крал, … Continue reading »
Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Розевиот хотел Будимпешта, не е вистинска локација, туку комбинација од внатрешноста на стоковната куќа во германското гратче Герлиц, исклучителен минијатурен модел,  4.3m x на 2.2m и насликан пејзаж кој се користел за амбиентот. Секој детал кој постои во прецизно обработениот свет во филмот на Андерсон – од колачите на нивоа на фиктивната слаткарница Менделс, до … Continue reading »
Родниот крај на браќата Грим – Килијан Шонбергер

Родниот крај на браќата Грим – Килијан Шонбергер

Си бил еднаш еден фотограф по име Килиан Шонбергер и иако не е лик од нашите омилени бајки и приказни, неговите мошне реалистични фотографии предат вонземски фантазии. Работејќи во Келн, Германија, сопствениот двор на овој фотограф и останатата околина, му послужиле како извор за неговата фото серија „Родниот крај на браќата Грим“, снимајќи ги шумските … Continue reading »
Ренесансната приказна на Колмар

Ренесансната приказна на Колмар

Сте помислиле ли некогаш дека Париз и југот на Франција не е се што оваа земја има да им понуди на туристите. Ајде овој пат да заминеме на едно помалку чуено место, некаде на границата со Германија и Швајцарија, каде ренесансата е стил на живеење, а виното е благородниот напиток кој се служи и пие … Continue reading »
Мистични комунистички споменици

Мистични комунистички споменици

Територијата на поранешна Југославија е преплавена со споменици изградени во духот на повоеното единство, но сепак подобро се познати по својата футуристичка естетика. Многумина ги опишуваат спомениците како дел од некој научно фантастичен филм. Холандскиот фотограф Јан Кемпенаерс поинал три години во овековечување на овие извишени и импонзантни скулптури, за својата фотографска серија по име … Continue reading »