Како се создадени „Столбовите на Созданието“?

Како се создадени „Столбовите на Созданието“?

Во 1995-тата година, вселенскиот телескоп „Хабл“ го тренираше својот поглед на внатрешноста од отвореното ѕвезденото јато NGV 661 (објектот: Eagle Nebula) – голем облак од гас и прав, на 7000 светлосни години оддалеченост од Земјата. Добиениот резултат била фотографијата „Столбови на Созданието“, една од најсимболичните вселенски фотографии на сите времиња. Научниците сметаат дека „столбовите“ на … Continue reading »
Галаксија

Галаксија

Дали сте знаеле дека галаксијата во која ние се наоѓаме, Млечениот Пат, е просечна и има маса од 100 милијарди сончеви маси? Дисковите на спиралните галаксии ротираат и тоа е она што им ја дава нивната карактеристична форма. Спиралните галаксии се населени со најмлади, најтопли и најсјајни ѕвезди, но исто така и со региони на … Continue reading »
Планети

Планети

Дали сте знаеле дека мразот на сателитот Европа, на планетата Јупитер, е дебел околу 100 километри? Сте знаеле ли дека планетата Марс сѐ побргу го привлекува својот сателит Фобос? Планета е небесно тело кое по елиптичен пат се движи околу ѕвездите. За разлика од ѕвездите, планетите немаат извор на енергија и во нивната внатрешност не … Continue reading »
Комети

Комети

Ги препознавате ли следните имиња: Енки, Хонда – Маркос – Пајдусакова, Темпл, Неујмин, Татл – Ѓакобини – Кресак, Темпл – Свифт? Ова се имиња на најчесто забележаните комети. Парчиња од карпи, метал, ледени грамади и облаци со прав, кружат низ Сончевиот систем. Научниците ги делат на комети, метеориди и астероиди. Кометите се мали астрономски тела, … Continue reading »
Озонска oбвивка

Озонска oбвивка

Доколку некогаш сте добиле изгореници од сонце, тогаш дефинитивно ја сваќате важноста на кремата за сонце. Верувате ли дека и планетата Земја има свој вид на крема за сончање? Навистина! Се нарекува „озонска обвивка”. Стратосферата е дел од атмосферата кој се простира до височина од 80 километри. На височина меѓу 20 километри и 40 километри, … Continue reading »