Јупитер

Јупитер

Јупитер е петтата планета од Сончевиот Систем и убедливо најголемата. Тој е повеќе од двојно помасивен од сите други планети заедно. 318 пати помасивен од Земјата, со дијаметар 11 пати поголем од земјиниот и волумен 1300 пати поголем од земјиниот. Орбитира на 777.330.000 km од Сонцето, а дијаметарот на екваторот му е 142.984 km. Покрај … Continue reading »
Зошто е крива кулата во Пиза?

Зошто е крива кулата во Пиза?

Знаете ли дека Галилео Галилеј е роден во Пиза? Сте чуле ли дека токму од Кривата кула ги изведувал своите експерименти за брзината на тело кое паѓа? Човековата фантазија ја привлекуваат некои работи, без оглед на тоа дали се тие значајни, или не. Сите знаат дека во италијанското гратче Пиза постои крива кула, а многу … Continue reading »
Космологија

Космологија

Дали знаете дека космологијата има допирни точки со физиката, филозофијата, па дури и со теологијата? Таа се труди да објасни зошто универзумот е онаков каков што е. Митовите за содавањето кај старите народи се пример за античка космологија. Денешната космологија е цврсто основана на сите познати закони на физиката. Космологијата е гранка на астрономијата која … Continue reading »