Како настануваат торнадото и ураганот?

Како настануваат торнадото и ураганот?

Сигурно ви е познато дека олујата е бурна промена на времето, предизвикана од пресретнувањето на ладната, сува воздушна маса која доаѓа од арктичките предели и топлата, влажна воздушна маса, која од тропските краеви се движи кон север. На местото каде овие две воздушни струи се пресретнуваат се создава остра граница наречена “фронт”. Со оглед на … Continue reading »
Кои се првите градови во светот?

Кои се првите градови во светот?

Во 10 000 година п.н.е. на светот живееле околу 12 милиони луѓе. Тоа се две третини од денешниот број на жители во државата Њујорк. Првите градови започнале да се формираат на места со сигурни извори на вода, крај блските планини, каде жителите можеле да одгледуваат диви посеви и каде имало доволно дожд за нивно растење. … Continue reading »
Временски зони

Временски зони

Земјата се врти околу својата замислена оска секои 24 часа. Овој период од 24 часа се нарекува деноноќие. Замислете си дека ја осветлувате земјината топка со џебна батерија. Само една старана од земјината топка би била осветлена. Другитот дел би бил во мрак. Како што Земјата ротира, различни нејзини делови се осветлуваат и замрачуваат. Тоа … Continue reading »
Колку секунди има во една година?

Колку секунди има во една година?

Секундите минуваат и се претвораат во минути. Минутите минуваат и се претвораат во часови, а часовите во денови. Додека се свестиме, времето летнало. Сте се запрашале ли колку секунди има во една година? Да пресметаме колку секунди има во еден ден. А во еден месец? А во една година? За да откриеме од колку секунди … Continue reading »