Of Monsters and Men: неконтролиранa радост, но мрак на хоризонтот

Of Monsters and Men: неконтролиранa радост, но мрак на хоризонтот

Во Исланд, елфови живеаат во планините. Ги нарекуваат „huldufólk“, или „скриени луѓе“. Гитаристот Ragnar “Raggi” Þórhallsson од музичкиот состав Of Monsters and Men,  на прашање за елфовите, вели: Елфовите се наш начин да ја заштитиме природата, бидејќи луѓето се способни да уништат прекрасни места. Затоа се вели: „Има елфови кои живеат во планинава и доколку … Continue reading »
Универзалниот јазик на приспивните песни

Универзалниот јазик на приспивните песни

Приспивните песни (анг. lullabies) се нежни, смирувачки песни кои најчесто им се пеат на децата пред да заспијат, со цел да се потпомогне тој процес. Како резултат на тоа, песните обично се едноставни и репетитивни. Англискиот збор lullabies води потекло од зборовите lull и bye, што во буквален превод би значело „(привремено) затишје за чао“. … Continue reading »
Знаете ли да јодлате?

Знаете ли да јодлате?

Јодлањето е уникатен начин на пеење, карактеристичен по брзите менувања на гласот, од најнизок до највисок тон. Доколку се сеќавате на криците на Тарзан, можете приближно да си замислите како звучи јодлањето. Нашиот глас има два регистри: граден глас – ниско ниво на глас и главов глас – високо ниво на глас. Разликата меѓу овие … Continue reading »