Роботски мисии на Марс

Роботски мисии на Марс

Знаете ли дека првиот роботски ровер слетал на Марс на 4-ти јули 1997? Марсовски ровер е автоматско моторно возило кое, по своето пристигнување, се движи по површината на планетата Марс. Роверите имаат неколку предности во однос на стационарните летала: истражуваат поголем дел од територијата, можат да бидат насочени кон откривање на интересни карактеристики, можат да … Continue reading »
Монстер – трак

Монстер – трак

Дали некогаш сте виделе големи, чудовишни камиони, интернационално наречени – монстер трак? За разлика од автомобилите и камионите кои секојдневно минуваат по улиците и автопатите, овие чудовишни камиони се огромни и можат да прават вчудоневидувачки работи! Камионите монстер трак, започнале да се појавуваат во 1970 година. Луѓето кои сакале возачки активности по стрмни и нерамни … Continue reading »