Нордиска Митологија – I. Постанокот

Нордиска Митологија – I. Постанокот

Секогаш кога сакате да изучувате некоја митологија, најпрвo е потребно да се запознаете со светот во кој „живеат“ различните митолошки ликови и суштества, да се запознаете со неговиот постанок, неговите карактеристики, неговата природа. Истото важи и за Нордиската митологија. Согласно податоците кои можат да се добијат од различните песни, пренесувани од генерација на генерација, постанокот … Continue reading »
10 факти за Викинзите

10 факти за Викинзите

Покрај сите илустрации и стереотипи наоколу, сигурно постојат многу непознати нешта за поморските Скандинавци кои ги опколиле и населиле крајбрежните градови на Британските острови и пошироко, помеѓу IX и XI век. Следат 10 изненадувачки факти за Викинзите: 1. Викинзите не носеле шлемови со рогови Заборавете го речиси секој викиншки воен костим кој некогаш сте го … Continue reading »
Каде се наоѓа Скандинавија?

Каде се наоѓа Скандинавија?

Кога размислувате за поларната светлина и за фјордовите, кои земји ви паѓаат на памет? Норвешка? Шведска? Можеби сте чуле и за Скандинавскиот полуостров? Но, каде е поточно Скандинавија? Скандинавија е област во северниот дел на Европа која дели германско историско, културно и јазично наследство. Скандинавија ја сочинуваат современите држави Данска, Норвешка и Шведска. Културолошкиот поим … Continue reading »