Може ли гласот да скрши стакло?

Може ли гласот да скрши стакло?

Дали некогаш, на некој анимиран филм, сте забележале како оперска пејачка може да скрши стаклена чаша, со моќта на својот глас? Но, дали луѓето навистина можат тоа да го направат? Одговорот би можел да ве изненади, бидејќи науката вели – да! Законите на физиката велат дека секое парче стакло, односно секоја материја на Земјата, има … Continue reading »
Што го прави звукот погласен?

Што го прави звукот погласен?

Звукот е вид енергија, создадена од вибрации. Кога предметите вибрираат, предизвикуваат движење на малите честички во воздухот. Замислете си дека седите во тивка соба со ваш пријател. Доколку плеснете со дланките, ударот предизвикува раздвижување и вибрирање на воздухот околу вашите раце. Кога воздушните честички почнуваат да вибрираат, тие се судираат со другите честички кои се … Continue reading »