Вес Андерсон – Календар за 2016 година

Вес Андерсон – Календар за 2016 година

Членовите на Гик Клубот од училиштето Никулец, силните поборници на креативноста и убавите начини за изразување на светот, постојано се трудат и денес да создаваат митови и легенди околу нив, што понекогаш ги чини заборав на времето. Како и секогаш инспирирани од енигматската режисерска естетика на Вес Андерсон, можеби доцна, но со искрена радост и … Continue reading »
Дали Вес Андерсон е дизајнерот на Северна Кореја? Одлучете.

Дали Вес Андерсон е дизајнерот на Северна Кореја? Одлучете.

Кога слушаме за Северна Кореја, обично се работи за широко распространето угнетување, луд врховен водач, огромен, недоизграден хотел во кој никој не престојува. Но, она што не го слушаме е нивното чудно, весело чувство за дизајн и апсолутната посветеност на пастелни бои. Тоа се нештата кои архитектонскиот критичар Oliver Wainwright ги пронајде кога ја обиколи … Continue reading »
„Ова е авантура“ –  зад сцената на The Life Aquatic With Steve Zissou

„Ова е авантура“ – зад сцената на The Life Aquatic With Steve Zissou

И покрај тоа што со првото прикажување, The Life Aquatic With Steve Zissou не помина најдобро кај публиката и критиката, во последниве години, секако, си најде свое место во срцата на страсните љубители на естетиката на Вес Андерсон. Денес, ве водиме зад сцената и морската авантура благодарение на 50-минутниот документарен филм на Алберт Мејселс, од … Continue reading »
Bottle Rocket – Почетокот на кариерата на Вес Андерсон

Bottle Rocket – Почетокот на кариерата на Вес Андерсон

Оргинален наслов: Bottle Rocket Комедија | Крими| Драма 21 Февруари 1996 (САД ) Режија: Wes Anderson Улоги : Owen Wilson, Luke Wilson Дејствие Огиналната верзија на Bottle Rocket е црно-бел филм кој трае цели 13 минути. Првично, во карткиот филм на Андерсон од 1992, било замислено глумците да бидат „вистински’’, естаблирани актери, но поради буџетски … Continue reading »
Конкурс за најдобра фотографија, во Вес Андерсон концепт

Конкурс за најдобра фотографија, во Вес Андерсон концепт

Го викаат мајстор на извонредна филмска тага, кој се справува со свет, светкав и совршен. Виртуозот, во истовремено прикажување на патетиката како болна и духовита, со толку карактеристичен стил. Секогаш знаете кога гледате филм на Вес Андерсон. Училиштето за мудрости и вештини, инспирирано од неговата енигматската режисерска естетика – пастелите, боите, симетријата и смелите текстури, … Continue reading »
Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Розевиот хотел Будимпешта, не е вистинска локација, туку комбинација од внатрешноста на стоковната куќа во германското гратче Герлиц, исклучителен минијатурен модел,  4.3m x на 2.2m и насликан пејзаж кој се користел за амбиентот. Секој детал кој постои во прецизно обработениот свет во филмот на Андерсон – од колачите на нивоа на фиктивната слаткарница Менделс, до … Continue reading »
Големиот хотел – Будимпешта

Големиот хотел – Будимпешта

Оригинален наслов: The Grand Budapest Hotel Комедија | Драма 07 март 2014 (САД) Режија: Вес Андерсон Улоги: Едвард Нортон, Бил Мари, Овен Вилсон, Адриан Броди, Ралф Фајнс, Тилда Свинтон, Вилем Дефо, Харви Китл, Џејсон Шварцман, Том Вилкинсон Дејствие: The Grand Budapest Hotel, ги раскажува авантурите на Густав Х. – легендарен консиерж во познатиот европски хотел, во периодот меѓу двете војни. Зеро … Continue reading »