Субкултурите низ објективот на Сикорски

Субкултурите низ објективот на Сикорски

Најновиот проект на полскиот фотограф Шимон Сикорски (Szymon Sikorski)  го третира човековиот стремеж за совршенство, низ призмата на модните белези на субкултурите. Еве што вели Сикорски за проектот: Моето поле на интереси се фокусира на човечкото тело како субјект и објект во денешната популарна култура. Комерцијалниот свет поттикнува и провоцира кон рефлексија на проблемот на … Continue reading »
Претходници на стрипот

Претходници на стрипот

Кај тематските елементи на стрипот, трагите може да се следат сe до грчките митолошки божества и херои. На пример, современиот стрип херој Флеш, експлицитно ја отсликува иконографијата на грчкиот бог на границите и премините- Хермес, со неговиот крилест шлем и крилестите чизми. Самсоновата слабост во „Стариот тестамент“, потстрижувањето, одекнува во ранливоста која ги мачи модерните … Continue reading »