Срце-сопирачки спуст

Срце-сопирачки спуст

Доколку сте мислеле дека е тешко возењето велосипед на дождлив ден, со правец надолу по стрмна планина, тогаш тоа е ништо во споредба со возењето велосипед во такви услови – наназад! Токму тоа го направи еден бестрашен човек кој ужива во опасното. За својот најнов трик, норвешкиот екстремист Eskil Ronningsbakken, го возеше својот велосипед наназад по … Continue reading »
Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

„Велосипедот има многу повеќе придонесено во еманципацијата на жените, за разлика од сé останато во светот. Тој им дава на жените чувство на слобода и самостојност. Во моментот кога седнува  на седиштето, таа е сигурна дека ништо не може да и наштети. И така заминува на велосипедот, отсликувајќи слободна и неограничена женскост“. Сузан Антони Но, … Continue reading »
Велосипеди

Велосипеди

Дали сте знаеле дека на светот има 800 милиони велосипеди, односно двојно повеќе велосипеди од автомобили? Дали сте чуле дека најголемата брзина постигната со велосипед изнесува 245.08 km/h и истата во 1985 година ја постигнал Американецот Џон Хауард? Милиони луѓе ширум светот возат велосипеди. Ги има најразлични – од едноставни велосипеди без менувач, до планински … Continue reading »
Моноцикл

Моноцикл

Сте забележале ли некогаш како човек вози моноцикл? Секој може да научи да вози моноцикл, иако тоа е вештина на која и треба доста време да се совлада. Не се знае со сигурност кој и кога го измислил моноциклот. Експретите се согласуваат дека моноциклот се појавил како резултат на првите видови велосипеди познати под името … Continue reading »