Што е теракота?

Што е теракота?

Дали некогаш досега сте се запрашала што значи моето име? Теракота е колективен термин за различни керамички предмети и вајарски дела, направени од глина и печени на високи температури, без глазура. Глазура е сјајна смеса со која се премачкуваат глинените, порцеланските, металните и останатите предмети, за подобра цврстина, непропустливост и украсување. Во градежништвото, теракотата се користи за изградба … Continue reading »
Ледени скулптури

Ледени скулптури

Во моменти на креативност, по што најпрво посегнувате? Боици? Четки? Пластелин? Глина? Веројатно не посегнувате по моторна пила и големо парче мраз!? Но, верувале или не, постојат голем број уметници кои го прават тоа! Скулпторите на мраз користат моторни пили и специјални длета за да извајаат уметнички дела од големи блокови мраз. Овие уметнички дела … Continue reading »