Што е ехо?

Што е ехо?

Постои една многу стара легенда, со која античките Грци си го објаснувале ехото, или одекот во планините. Легендата вели дека многу одамна, живеела една многу убава самовила по име Ехо, која имала само една мана – премногу зборувала. За да ја казни, богињата Хера и’ забранила да зборува, освен ако некој не и’ се обрател, … Continue reading »
Може ли гласот да скрши стакло?

Може ли гласот да скрши стакло?

Дали некогаш, на некој анимиран филм, сте забележале како оперска пејачка може да скрши стаклена чаша, со моќта на својот глас? Но, дали луѓето навистина можат тоа да го направат? Одговорот би можел да ве изненади, бидејќи науката вели – да! Законите на физиката велат дека секое парче стакло, односно секоја материја на Земјата, има … Continue reading »