Фламингоси

Фламингоси

Сте се запрашале ли некогаш, зошто птицата фламинго е розева? Доколку би се доделувала награда за најмодерна птица, тогаш фламингото со своите живописни розеви и портокалови бои, би ја добило премијата. Но, знаете ли дека пердувите на бебињата фламингоси се во сива боја? Розевата боја на фламингото се развива од нивниот начин на исхрана, кој … Continue reading »
Синото небо

Синото небо

Сончевата светлина која секојдневно ја гледаме е наречена „бела светлина” и ни се чини безбојна, но таа е всушност полна со бои. Токму тоа е и причината за појавата на виножитото – блеснувањето на белата светлина низ призмата на небото. Призмата ја дели белата светлина во секоја од своите бои: црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, … Continue reading »