Рубикова коцка

Рубикова коцка

Рубиковата коцка е трoдимензионална механичка загатка. Оваа 3D сложувалка е инвеција на унгарскиот скулптор и професор по архитектура Ерно Рубик, од 1974 година. Оригиналното име на сложувалката било „Магична коцка“, а пронаоѓачот за својата коцка добил унгарски патент HU170062, но не побарал да биде и меѓународно патентирана. Првата Рубикова коцка е изработена во 1977 година, … Continue reading »
Калеидоскоп

Калеидоскоп

Дали некогаш сте си играле со калеидоскоп? Доколку ѕирнеме низ окуларот на калеиодскопот за да ги видиме променливите прекрасни бои и слики, може да останеме восхитени и хипнотизирани со часови. Но што точно претставува калеиодскопот? Тој изгледа како мал телескоп кој можеме да го држиме во рака. На едниот крај е дупката низ која гледаме. … Continue reading »