Леприкони

Леприкони

Леприконите се еден вид самовили или виленици, но на самиот почеток е најважно да се напомене дека овие самовили од ирскиот фолклор, не се симпатични како оние од Дизни. Напротив, тие можат да бидат страшни, непријатни и комплицирани суштества, чија магија може да нé воодушеви, а во истовреме и убие. Името потекнува од ирскиот збор … Continue reading »
Трагајќи по Елдорадо

Трагајќи по Елдорадо

Знаете ли колкав број инстражувачи алчно војувале, убивале, ограбувале и ги жртвувале своите животи во потрага по богатите ризници на градот Елдорадо? Елдорадо е легенда која потекнува од јужноамериканските цивилизации. Според усните преданија, Елдорадо бил крај со огромно златно богатство, поради што претствувал главна мета на шпанските конкистадори во XV и XVI век. Елдорадо станал … Continue reading »
Како работи детекторот за метал?

Како работи детекторот за метал?

Дали сакате да поминувате време на плажа? Се разбира! Кој не би сакал? Што е она што најмногу сакате да го правите на плажа? Да пливате? Да се сончате? Да правите замоци од песок? Дали сте знаеле дека некои луѓе времето на плажа го поминуваат барајќи закопано богатство? Сте забележале ли некогаш луѓе како се … Continue reading »