Бетмен – насилната урбана бајка

Бетмен – насилната урбана бајка

Темен, сенишен и поетичен, Бетмен на Тим Бартон е извонредно оживеан стрип. Уште од воведниот кадар, како камерата слегува во мрачните улици на Готам Сити, филмот гравитациски не фиксира и обивиткува во визуелна прошетка. Во филмот влегуваме како во магична шума од бајка и колку подлабоко се вовлекуваме, толку поживописно-заштрашувачка станува. На крајот, токму тоа и … Continue reading »
Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Бетмен и Џокер – отсекогаш биле две застрашувачки страни од една иста монета – херојот и негативецот заклучени во една митска борба која никогаш нема да заврши, освен во случај на смрт или пораз. Како што кажа Џокерот Хит Леџер во „Мрачниот Витез“ од 2008-та: „Имам чувство дека ни е судено вечно да го правиме … Continue reading »