Перун

Перун

Перун, воглавно е балтословенско божество на громот и молњата. Култот кон богот кој владее со громовите, го потврдува Прокопиј (VI век), но не го наведува неговото име. Не е познато дали тој бил едновремено бог на небото и на громот. Словените, признавале еден валдетел на небото и земјата, еден бог, творец на громот и молњата … Continue reading »
ЦИНИК – Дискусија за антинационализмот на балканот

ЦИНИК – Дискусија за антинационализмот на балканот

На 01. 02.2014 (сабота), со почеток од 18.00 часот, во кафе Менада, во Старата скопска чаршија ќе се одржи дискусија на тема „Антинационализмот на Балканот: теорија и практика“, во организација на ЦИНИК – центар за истражување на национализмот и културата. На настанот ќе земат учество: Чавдар Маринов, историчар и научен соработник во реномираната Ecole Française d’Athénes, автор … Continue reading »
Тузла – Босанската Венеција

Тузла – Босанската Венеција

За љубителите на ненаметливи дестинации, за оние кои патуваат со картата во рака, за ЈУ носталгичарите, па дури и за поновите генерации, Тузла е несомнено градот низ кој треба да се помине. Градот кој се простира на површина од само 15 квадратни километри, со своите 120 000 жители ќе им остави впечаток на оние кои бараат спокој … Continue reading »