Загатката на реката Нил

Загатката на реката Нил

Можеби не сте знеле дека реката Нил има своја „загатка“. Таа ги збунувала луѓето со илјадници години, а е поврзана со една мошне чудна појава. Секоја година во Египет, реката Нил почнува да расте во јули – процес кој продолжува до октомври, кога нивото на водата во реката е за 7 метри повисоко, отколку во … Continue reading »
Девојчето од дивината

Девојчето од дивината

Фотографиите од малата Типи (Tippi Benjamine Okanti Degré) која ги помина првите десет години од својот живот во африканската дивина, бездруго ќе ви го стоплат срцето. Нејзината приказна е навистина необична. Веројатно првата асоцијација која ви доаѓа на ум е Могли, детето од џунглата. Да, се чини дека херојот на Rudyard Kipling од „Книга за … Continue reading »
Aфрикански влијанија во модерната уметност

Aфрикански влијанија во модерната уметност

За време на раните 1900-ти години, естетиката на традиционалната африканска скулптура станува моќно влијателна меѓу европските уметници, кои ја формираат аванградата во развојот на современата уметност. Во Франција, Анри Матиз, Пабло Пикасо и нивните пријатели од париската школа, ги мешаат високо стилизианиот третман на човечката фигура од африканските скулптури, со сликарските стилови добиени од пост-импресионистичките дела … Continue reading »
Африкански танци

Африкански танци

Знаете ли дека во Африка постојат воени танци, танци на љубовта, танци во чест на раѓањето и умирањето, танци за посакување добредојде, танци за повикување и поседување, танци за лекување и уште многу, многу други? Традиционалните африкански танци најчесто не се појавуваат изолирано, туку како дел од пошироките културни активности. Африканските танци завземаат централно место … Continue reading »
Географија на Африка

Географија на Африка

Дали знаете дека површината на најголемата пустина на светот Сахара, изнесува 8.600.000 квадратни километри и е поголема од цела Австралија? Африка е одделена од Европа со Средоземното Море, додека пак од Азија со Суецкиот Канал, широк 163 километри. Областите богати со растителен свет во Африка, се делат на шумски, тревни и пустински. Шумските предели се … Continue reading »
Историја на Африка

Историја на Африка

Дали сте знаеле дека најретко населениот дел во светот е западна Сахара, каде живее само едно лице на квадратен километар? Африка е вториот континент по големина во светот, согласно својата површина и бројот на население. Но, тој е и единствениот континент преку кој преминува екваторот и двата повратници. Африка завзема 20,3% од вкупната површина на … Continue reading »