Концерт на Mnemonic45 во Планетариум, МКЦ

Концерт на Mnemonic45 во Планетариум, МКЦ

На 11 јуни 2014, со почеток од 21.00 часот, во скопскиот Планетариум концерт ќе одржи Мnemonic45. Станува збор за несекојдневен, уникатен аудиовизуелен перформанс. „Безгравитциско лебдење со звучните пејсажи на Mnemonic45“ е насловот на овој настан, кој визуелно ќе биде проследен со планетариумска презентација. Билетите за концертот се во ограничен број и се достапни (по симболична цена) … Continue reading »
Како слушаме музика?

Како слушаме музика?

Начините на кои луѓето слушаат музика, драматично се промениле во изминатите сто години. Во доцните 1800-ти години, првите музички записи биле произведени на мали, восочни, фонографски цилиндри, кои имале работна сила од две минути. Овој пронајдок, бил дело на американскиот техничар и пронаоѓач Томас Алва Едисон. Фонографските цилиндри го отстапиле своето место на грамофонските плочи во … Continue reading »