Зодијак

Зодијак

Зодијакот е замислен појас на небото кој се протега од двете страни на сончевиот пат, како и на патеките на Месечината и на патеките на планетите Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. Појавата на зодијакот се должи на работата на византиските астрономи. Тие барале начин да ги забележат и прикажат ѕвездите со цел да создадат … Continue reading »