Марс

Марс

На 27ми август 2003 година, Марс беше на растојание од 55,76 милиони километри од Земјата, најблиску што бил во претходните 59169 години и што ќе биде во следните 284 (следната поблиска средба со Марс ќе биде во 2287 година). Причината за тоа беше временското совпаѓање на две карактеристични точки од неговата орбита. Имено, на овој … Continue reading »
Што јадат астронаутите во вселената?

Што јадат астронаутите во вселената?

Јадењето во вселената е вистински предизвик! Таму не постои гравитација! Ако испуштите од рацете некој предмет, тој нема да падне на земјата, туку ќе лебди наоколу во вселенското летало. А што ќе се случи доколку сакате да се напиете чаша вода? Водата нема да остане во чашата, туку ќе лета низ воздухот. За да можат … Continue reading »