Куќата на Црно и Бело

Куќата на Црно и Бело

Куќата на Црно и Бело е голем храм кој се наоѓа во слободниот град Бравос, Есос. Посветен е на Богот со многуте мица. Храмот лежи на мал остров во лагуната на Бравос. Иако до него може да се дојде со чамец од главното копно на градот, островот е прилично напуштен. Што треба да знаете за … Continue reading »
Песна: Summertime, 1935 година

Песна: Summertime, 1935 година

Summertime е арија од операта „Порги и Бес“, компонирана од композиторот Џорџ Гершвин во 1935 година. Автори на текстот се Дубоуз и Дороти Хејвард, како и Ајра Гершвин. Песната за краток период станала мошне популарен џез стандард. Гершвин изјавил дека песната ја создал по пример на украинска приспивна песна, „Oi Khodyt Son Kolo Vikon“ („Соништата … Continue reading »