Што се крие зад симболите?

Што се крие зад симболите?

Фантастичната телевизиска серија „Игра на Тронови“ (Game of Thrones) содржи мистични симболи кои ги проследуваме наназад до еден од најфасцинантините меѓу античката уметност и математика – грчката буква φ (фи), претставник на златниот пресек. Симболите во Игра на Тронови, се појавуваат во две форми: како φ и како златната спирала – форма која ја содржи златниот … Continue reading »
Музиката како алтернативна медицина

Музиката како алтернативна медицина

Исцелителната моќ на музиката се користела векови наназад. Во старогрчката митологија, богот Аполон, предводник на музите, бил заштитник на земјата, пролетта, ловот, младината, поезијата, пророчките моќи, танцот, музиката, морето, светлоста и сонцето, но и на лекувањето. Неговиот син Асклепиј, богот на медицината и заздравувањето, ја наследил и научил од татка си вештината на лекувањето. Се … Continue reading »
Космологија

Космологија

Дали знаете дека космологијата има допирни точки со физиката, филозофијата, па дури и со теологијата? Таа се труди да објасни зошто универзумот е онаков каков што е. Митовите за содавањето кај старите народи се пример за античка космологија. Денешната космологија е цврсто основана на сите познати закони на физиката. Космологијата е гранка на астрономијата која … Continue reading »