Corpse Bride – прекрасна, мрачна бајка

Corpse Bride – прекрасна, мрачна бајка

Доколку ги подредиме, филмовите на Тим Бартон, би почнале да нé потсетуваат на парадата на мексиканскиот Ден на Мртвите. Готскиот приказ на режисерот и скромно морбидните теми, сугерираат на смртта – најизмачувачката преокупација на човештвото, како на нешто не толку сериозно и големо. Victor's piano solo Смртта може да донесе неколку главоболки. Облеката на мртвите, прекрасно … Continue reading »
Винсент

Винсент

Во 1982 година, еден млад работник за Дизни, создаде кратка и едноставна анимација под налсов „Винсент“ (Vincent). Овој виртуелно непознат лик, беше Тим Бартон. И покрај краткоста на делото, со времетраење од само 6 минути, мошне јасно е демонстрирано потеклото на оние стандардни, готски, бартонски класици, како „Кошмарот пред Божиќ“ (The Nightmare Before Christmas), „Мртва … Continue reading »
Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

„Loving Vincent“ би требало биде првиот долгометражен анимиран филм, направен целосно од рачно насликани платна, од страна на оскаровското студио Break Thru Films. Она што е навистина иновативно во врска со овој филм, е фактот што секој кадар во него, всушност е масло на платно насликано од Van Gogh. Идеата е филмот да биде направен, … Continue reading »
„Убавина“ – Признание на уметноста и нејзината разоружувачка убавина.

„Убавина“ – Признание на уметноста и нејзината разоружувачка убавина.

Што е она што дел од нас вообичаено го прават кога стојат пред класичните, уметнички дела од изминатите години? Многумина само гледаат во прекрасните замави на боја, создадени од генијалците како Џон Еверет Мил во својата „Офелија“, или пак Вилијам-Адолф Бугро во „Раѓање на Венера“ и се обидуваат реалистично да им ги ги доловат на … Continue reading »