Што го прави звукот погласен?

Што го прави звукот погласен?

Звукот е вид енергија, создадена од вибрации. Кога предметите вибрираат, предизвикуваат движење на малите честички во воздухот. Замислете си дека седите во тивка соба со ваш пријател. Доколку плеснете со дланките, ударот предизвикува раздвижување и вибрирање на воздухот околу вашите раце. Кога воздушните честички почнуваат да вибрираат, тие се судираат со другите честички кои се … Continue reading »