Еднаш, многу одамна…

Еднаш, многу одамна…

16-ти Ноември, 2010 година… Беше одличен ден за населување на животински видови. Тогаш-во-цутот-на-своето-формирање ОКС, собраа неколку големи ушести бувови, по некоја утка, два три глодари, пајче и кокошка и тргнаа стратешки да ги сместат во Градскиот Парк. Секое од нив одбра каде ќе си живее – единствената задача на ОКС беше да не се помешаат, … Continue reading »
Хари Потер | Календар за 2017 година

Хари Потер | Календар за 2017 година

Училиштето за мудрости и вештини Никулец во соработка со Министерството за Магијa, ви го претставуваат универзумот на Хари Потер во чија паралелна и фиктивна реалност живее магијата. Хогвартс и суштествата од светот на волшебниците, ги чуваат месеците на новиот календар за 2017 година. За сите потребни информации поврзани со календарот, не се двоумете и запрашајте ја … Continue reading »
„Носталгија (том 1)“ – галерија на фотографии

„Носталгија (том 1)“ – галерија на фотографии

„Враќањето на носталгијата, копнеењето за уште една непозната земја, стануваше особено силно во пролет.“ Владимир Набоков, „Мери“ Токму тоа и се случи на првиот меѓугенерациски настан од лежерен и лезетски формат, „Носталгија (том 1)“ – она што Набоков лесно го преточил во зборови.  Заедно со група драги луѓе, Skopje Wanders и Никулец, низ приказни и фотографии од детството и … Continue reading »
Заврши несекојдневно позитивниот Таксират 17! (фото галерија)

Заврши несекојдневно позитивниот Таксират 17! (фото галерија)

Со одржувањето на главната вечер, на 7-ми декември во Метрополис Арена во Скопје беше официјално затворено 17-тото издание на Таксират Фестивал, кој помина со одлична забава и во неверојатно позитивна атмосфера. Завршната прослава на Таксират 17, ја отвори групата Sabaton, а потоа фестивалот го одбележаа и настапите на Laibach, La Pegatina, 2Cellos, С.А.Ф. & Тони … Continue reading »
2CELLOS во Скопје: (фото галерија)

2CELLOS во Скопје: (фото галерија)

Вчерашниот настап на 2CELLOS, како дел од офф-програмата на 17-тото издание на Таксират, беше и првото гостување во Скопје на Хрватите кои го освоија светот. Настап: романтичен и возбудлив, со шармантна хемија и посебен хумор. Се додека не започна да се случува, можеби никој не помисли дека Лука Шулиќ и Стјепан Хаузер се рок ѕвезди. … Continue reading »
Рундек Карго Трио: Пат околу светот во два часа (фото галерија)

Рундек Карго Трио: Пат околу светот во два часа (фото галерија)

Интересно е колку пати еден вешт и искусен музичар е во состојба да го промени својот музички пристап, а во исто време да успеe да го задржи својот идентитет.  Дарко Рундек е одличен пример за уметник кому не му се доволни првите трошки од музичката креација, туку со секој нов албум, јасно се гледаат чекорите … Continue reading »
Лузер Фест 2015 – галерија на фотографии

Лузер Фест 2015 – галерија на фотографии

Едно од најголемите задоволства на Таксират Фестивал годинава дефинитивно дојде со огромниот број на пријавени бендови за годинашното издание на „Лузер Фест“! Десетте финалисти на „Лузер Фест“: АСТЕРОИД, BROOKA BAND, ВИЗИЈА, GARGOYLES, EX YOU, KEPURDHAT, METANOIA, PLUTO’S DOUBTS, ПРЕСЕН ЗРАК, ПУЛС ЕКИПА. Победници на Лузер Фест 2015, се PLUTO’S DOUBTS! За победата велат: „Stay tuned … Continue reading »
Д Фестивал – сè беше најубаво (фото галерија)

Д Фестивал – сè беше најубаво (фото галерија)

Луѓето можеби најдобро ги откриваме и запознаваме на фестивал. Различни профили на луѓе и возрасти и триесетина артисти кои ја скроија идеалната 3-дневна програма, се претопија на Д Фестивал – турбината на позитивниот амбиент. Дојран беше епицентарот на извонредна фестивалска среќа – искрена атмосфера која ретко се гледа, раце кренати во воздух и мал милион спомени за постојано прераскажување. Д Фестивал … Continue reading »
„Здраво Млади“ #5 – фото галерија

„Здраво Млади“ #5 – фото галерија

Здраво Млади - 7ми јуни, 2015 На Здраво Млади се доаѓа со добра мисла и насмевка на лице. Започна точно на пладне, а заврши после полноќ. Младинскиот културен Центар и годинава беше домаќин на петото издание на Фествалот за нова музика. Музичките изведувачи беа следните: Lepi Xhoni, Surtukler, RIB, TI, Conquering Lion, DJ Moodswinger & KIR, Vlasta Popic,  Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp, Artan Lili, METZ, Prinzhorn Dance … Continue reading »
Галерија од Конкурсот за најдобра фотографија, во Вес Андерсон концепт

Галерија од Конкурсот за најдобра фотографија, во Вес Андерсон концепт

Училиштето за мудрости и вештини – Никулец, ви ги претставува фотографиите од учесниците на „Конкурсот за најдобра фотографија во Вес Андерсон концепт“. Решенијата на авторите на фотографиите за енигматската режисерска естетика на Вес Андерсон – пастелите, боите, симетријата и смелите текстури, се извонредни. Учесниците на Конкурсот се следните: Победник на Конкурсот е Весна Тирицовска. Меѓу петте финалисти, … Continue reading »