Маврово – задоволна умствената естетика

Маврово – задоволна умствената естетика

одека големите градови неуморно се тркаат кој да биде поубав за новогодишните и божиќните празници, Маврово мирно сонува за големиот снег. Ова парче земја, на само 107 км одалеченост од Скопје, низ годините станува едно мирно катче каде Скопјани и жителите на околните градови, доаѓаат да одморат глава. Импресиите се подеднакви на кој и да … Continue reading »
РИМ – Уживање за сите сетила

РИМ – Уживање за сите сетила

нспиративен до бескрај,  убав до совршенство и нескротливо горд на својата историја, денешниот Рим или Вечниот Град шурим ги отвора портите за вac. Некогашниот центар на Римската империја, денес гордо сведочи за големината на своето постоење, притоа незаборавајќи ја важноста да се зачува традицијата. Каде и да погледнете, ќе помислите дека годините воопшто и не … Continue reading »
Bonne nuit Bruxelles!

Bonne nuit Bruxelles!

о обид да ве мотивираме за несекојдневни дестинации кои нималку не звучат туристички, да ви раскажеме за нашата екскурзија во Брисел, главниот град на Европа. Иако звучи како град-држава, доволен сам на себе, воздржан и ладен, со сите институции и дипломатски претставништва, само неколку блока подалеку одовде Брисел го отвара срцето за вас. Бриел е всушност … Continue reading »
Тузла – Босанската Венеција

Тузла – Босанската Венеција

За љубителите на ненаметливи дестинации, за оние кои патуваат со картата во рака, за ЈУ носталгичарите, па дури и за поновите генерации, Тузла е несомнено градот низ кој треба да се помине. Градот кој се простира на површина од само 15 квадратни километри, со своите 120 000 жители ќе им остави впечаток на оние кои бараат спокој … Continue reading »