Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 3

Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 3

Со третиот дел завршува и ова наше патување низ кралските селца, кои говорат за долгата историја и традиција на Обединетото Кралство. За денес ни останаа следните места, кои се надеваме дека еден ден ќе имаме прилика да ги посетиме: 1. Долен Слотер името на ова село може да ви се чини вознемирувачко на прв поглед, … Continue reading »
Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 2

Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 2

Во продолжение на минатонеделниот патепис, повторно сме на дестинација – несекојдневна за нашите стасндарди, но подеднакво инспиративна како и претходната. Денес на ова наше патување ви раскажуваме накратко за следните три селца кои се живописни и изобилуваат со интересни содржини. 1. Тобермори на островот  Мул, е добро познат по редот на шарени куќи на главната улица, … Continue reading »
Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 1.

Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 1.

Сакале или не, мора да признаеме дека Обединетото Кралство, освен своите светски познати метрополи, нуди и одличен селски туризам со малку поинаков шарм и амбиент од оној на кој сме навикнати на Балканот. Сепак станува збор за Кралство, зарем не? Во обид сме да направиме приоритетна листа на 10-те најубави и најшармантни села низ Кралството, … Continue reading »
Малиот, распеан Динан

Малиот, распеан Динан

Динан се наоѓа во централниот дел на Белгија, по течението на реката Meuse, 65 километри јужно од Брисел. Со околу 10.000 жители, денес претставува олицетворение на еден мирен живот со целосна културна и естетска посветеност. Недалеку од главниот град на Белгија, ова мало место е одлична дестинација за еднодневна екскурзија за сите сонувачи/патувачи. До него … Continue reading »
Грац, крстосница низ која мора да поминете

Грац, крстосница низ која мора да поминете

Грац е сместен на југот од Австрија, долж течението на реката Мур, од три страни заобиколен со Алпите. Неговото старо име е Градец, кое потекнува од словенскиот јазик и во превод „малечок замок”. Низ вековите претставувал крстосница за соседните региони, па затоа овој денешниот центар е под целосно влијание на германската , балканската и медитеранската култура. Грац … Continue reading »
Осло – динамичната метропола

Осло – динамичната метропола

Гледајќи ја картата на Европа и сакајќи да се инспирираме за едно неодоливо искуство, изборот овојпат падна на Осло. Звучен, елегантен и пред се скап, за нас претставуваше доволоно голем предизвик, а се надеваме и за вас. Ќе се изненадите дека ова всушност не е голем град, а сепак достоинствено го носи епитетот метропола. Името на … Continue reading »
Краков – круната на Полска

Краков – круната на Полска

Нашата денешна агенда не носи малку поисточно во Европа – во полскиот град Краков. Ова е град познат по своите бесценети историски споменици на културата и уметностa, но и поранешенен кралски, главен град на Полска, кој денес е еден од најатрактивните места на туристичката мапа на Европа. Краков традиционално е еден од водечките центри на … Continue reading »
Ренесансната приказна на Колмар

Ренесансната приказна на Колмар

Сте помислиле ли некогаш дека Париз и југот на Франција не е се што оваа земја има да им понуди на туристите. Ајде овој пат да заминеме на едно помалку чуено место, некаде на границата со Германија и Швајцарија, каде ренесансата е стил на живеење, а виното е благородниот напиток кој се служи и пие … Continue reading »
Крушево абер пристигна

Крушево абер пристигна

Денес на ум ни падна да ве одведеме на еднодневна екскурзија во нашето Крушево. Инспирирани од секојдневното градско сивило, загаденост и тензичност, ова мало место од нашата земја за момент ни се виде како идеално за освежување на сетилата. Нашиот пат вообичаено започнува од главниот град Скопје, од каде Крушево е одалечено само 165км. Доколку … Continue reading »
Архитектонското чудо Ротердам

Архитектонското чудо Ротердам

Да се биде единствен и уникатен, особено во новата ера, на секому му одговара, но се чини дека на Ротердам тоа му оди од рака. Почнувајки како брана (Dam: брана) изградена на реката Rotte, Ротердам прераснува во голем меѓународен трговски центар, пристанишен град и секако центар на архитектурата со една поинаква димензија. Лицето на овој … Continue reading »