Големата Данска Армија

Големата Данска Армија

Викинзите вршеле напади над Англија со години. Првиот во 793 година, бил над манастирот во Линдисфарн. Во втората половина на IX век, со значително зголемена сила, ја нападнале и опустошиле територијата на денешна Англија, но исто така и населиле голем дел од земјата, што подоцна ќе има значајно влијание и големи последици за понатамошниот тек … Continue reading »
Жената во нордиското општество

Жената во нордиското општество

Можеле ли жените да бидат Викинзи? Старонордискиот збор vikingar, се применува исклучиво за мажите – вообичаено за оние кои испловиле од Скандинавија во групи, со цел да се вклучат во грабежите и трговските активности во Британија, Европа и кон исток. Но, некои од Викинзите останувале во регионот. Скандинавски колонии биле основани и околу Северниот Атлантик … Continue reading »
Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн (Neuschwanstein) во Германија се смета за еден од најубавите во Европа и претставува една од најголемите атракции во светот, од ваков вид. Дел театар – дел бајка, замокот е олицетворение на душата на Кралот Лудвиг II од Баварија, познат под прекарот „Лудиот Крал Лудвиг“. Замокот e дизајниран да биде засолниште на изолираниот крал, … Continue reading »
„Образованието не е полнење кофичка – палење пожар е“ – Вилијам Батлер Јеитс

„Образованието не е полнење кофичка – палење пожар е“ – Вилијам Батлер Јеитс

Образованието, или делува како инструмент кој се користи за да се олесни интеграцијата на помладата генерација во логиката на моменталниот систем и да доведе усогласеност, или станува пракса на слобода, начин на кој жените и мажите критично и креативно се справуваат со реалноста и откриваат како би учествувале во промената на својот свет. Ричард Шол … Continue reading »
Вовед во келтската историја

Вовед во келтската историја

Често се смета дека поимот Келти се однесува на етнички групи, вообичаено Ирците или Шкотите. Но, тој всушност се однесува на јазичната група народи кои говореле на келтските јазици. Модерните, сочувани, келтски јазици се: бретонскиот, ирскиот, корнскиот, манскиот, велшкиот и шкотско-галскиот. Првите докази за Келтите, се откриени во селото Халштат, Австрија. Речиси илјада гробови биле … Continue reading »
За прекрасните, историски и моќни глобуси

За прекрасните, историски и моќни глобуси

Да се набљудува на стар глобус, значи да се набљудува Земјата онака, како што тоа го правеле луѓето од некое друго време. Тоа го одразува нивото знаење за континентите, морињата и океаните, како и за политичките поделби кои оттогаш, значително со промениле. Дури и типографијата и боите на глобусите се показател за времето и местото … Continue reading »
Екнатон – Осумнаесеттата египетска династија

Екнатон – Осумнаесеттата египетска династија

Екнатон бил египетски фараон од осумнаесетта династија, кој владеел пред 3500 години. На почетокот, познат и како Аменхотеп IV од многу историчари, се смета за еден од најпознатите и најфасцинантините поединци кај старите народи, кој на Египет му го дал најинтересниот период во својата богата и долга историја. Негова Кралска сопруга била Нефретити, мајката или маќеата на фараонот … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Таинствената сфинга

Таинствената сфинга

Голема, грандиозна сфинга стражари во египетските пустини, на околу 10 километри оддалеченост од Каиро. Сфингата е чувар на три големи пирамиди во Гиза. Ова огромно чудовиште, со глава на човек и тело од лав кое лежи со пружени шепи, е изработено од камен. Телото на сфингата е грубо извајано, додека главата е детално обработена. Очите … Continue reading »
Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Околу 221 година пред нашата ера, моќниот кинески цар Ши Хуанг Ти обединил повеќе делови на Кина. Но, северно од неговото царство, во пустините, живееле варварски номадски племиња. Ши Хуанг Ти чувствувал дека овие племиња претставувале опасност за неговото ново царство. Од таа причина, наредил да се подигне голем ѕид, кој би ги штител сите … Continue reading »