Дадаизам

Дадаизам

Почетокот на Дада движењето, не е почеток на уметноста, туку почеток на незадоволството. – Tristan Tzara, француски поет, поврзан со дадаизмот Според историјата, терминот Дада го создале група анти- воени студенти и уметници, кои се собрале во Цирих, Швајцарија, во 1916 година.  Некој од нив случајно ја свртел страната од француско-германскиот речник и со нож … Continue reading »
Федерико Бабина

Федерико Бабина

Италијанскиот архитект и илустратор Federico Babina, неодамна го претстави својот нов проект, кој директно ги поврзува архитектурата и визуелните уметности. Под насловот ‘Archist’, проектот се состои од серија на илустрации на имагинарни објекти, инспирирани од познати уметнички дела. Поаѓајки од прашањето: како би изгледала една куќа, дизајнирана од страна на Dali и Miro, Babina доаѓа … Continue reading »
Фернандо Ботеро

Фернандо Ботеро

Fernando Botero е колумбиски уметник, роден 1932 година. Неговиот личен стил, исто така познат како „Boterismo“, е особено специфичен, кој вклучува претстава на „надуени’’ луѓе и животни, често од веќе познати сцени, прикажани во стриповски и преувеличени форми. Кога ги гледаме неговите дела, чувството кое преовладува и нé освојува е онаа хумористичност, дури и кога … Continue reading »
Вистинските чувари на наследството

Вистинските чувари на наследството

Вгнездени во малото село Сан Леонардо на италијанските Алпи, зад вратите на една напуштена затворска келија, се наоѓаат едни од најпознатите и најчуваните дела од светот на уметноста. Заедно со блиското складиште, уметничките дела се проценети на околу 500 милијарди долари. Но, тоа било во 1945 година. Денес, таа вредност би изнесувала, близу 6,5 милијарди … Continue reading »
Огист Реноар

Огист Реноар

Познат по неговите сензуални актови и шармантните сцени со убави жени, Auguste Renoir бил далеку покомплексен и внимателен сликар, отколку што генерално се претпоставува. Бил еден од основачите на импресионистичкото движење, но сепак престанал да изложува со групата по 1877 година. Развил монументален класично инспириран стил, кој влијаел на големи авангардни имиња како Pablo Picasso. … Continue reading »
Вилијам Блејк

Вилијам Блејк

William Blake (1757-1827), еден од најголемите поети во англиската литература. Припаѓа меѓу најоргиналните визуелните уметници на романтистичкото доба. Роден во Лондон, во работничко семејство со силни десидентски религиозни верувања, Blake најпрво студирал уметност како момче на академијата за цртање на Henry Pars. Пред да влезе во Кралската академија како гравер, на 22 годишна возраст, отслужил … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »
Џорџија О’Киф

Џорџија О’Киф

Седум децении Џорџија О’Киф е една од главните фигури во американската уметност. Се менувале уметности и трендови, но таа останала независна и верна на сопствената визија, која се базира на наоѓање на суштинските апстрактни форми во природата. Освен со исклучителна набљудувачка моќ и големи финеси на четката, таа се истакнува и со суптилни нијанси на … Continue reading »
Баскијат

Баскијат

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често – темпераментен карактер. Во својот краток, но во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна, историска … Continue reading »
Рене Магрит

Рене Магрит

Рене Магрит е еден од најпознатите надреалисти на сите времиња. Но, тоа не било така се до негова 50-годишна возраст, кога тој конечно доаѓа до слава и признание за својата работа. Бил исклучително влијателен во трансформацијата на надреализмот, до поп-арт движењето, благодарение на засебниот стил на делата кои ги направил. Голем дел од уметноста на … Continue reading »