Кога настанал тенисот?

Кога настанал тенисот?

Некои игри настанале спонтано, додека други се развивале низ годините. Тенисот има долга историја. Познато е дека Грците и Римјаните имале некаков вид на игра со топка, која подоцна ја прифатиле Французите. Една од варијантите на оваа игра ја нарекувале „же де пом“ и се смета дека истата била претходник на денешниот тенис. Изразот тенис, … Continue reading »
Летање со летачко одело

Летање со летачко одело

Летањето со летачко одело (анг. Wingsuit flying) е спорт кој подразбира летање со човечкото тело низ воздух, со користење на специјален костум за скокање, наречен летачко одело. Ваквиот костум ја дополнува површинската зафатнина на човековото тело, што овозможува значајно да се зголеми подигнувањето при летот. Модерните летачки одела, за прв пат направени во доцните 90-ти, … Continue reading »
Како настанало скијањето?

Како настанало скијањето?

Можеби мислите дека скијањето е модерен спорт. Но, историските докази велат поинаку. Скијањето е всушност еден од најстарите начини на патување кои ги практикувал човекот. Самиот збор има исландско потекло и означува „парче дрво“, или „обувки за снег“. Некои историчари пронашле древни цртежи кои прикажуваат луѓе на скии. Тие тврдат дека скијањето постоело уште во … Continue reading »
Како настанал шахот?

Како настанал шахот?

Знаете ли дека според некои докази, игра слична на шахот се играла уште пред 5000 години? Шахот е спортска стратешка игра за двајца играчи. Се нарекува уште и “Кралска игра” и веројатно е една од најстарите игри за кои се знае дека постоеле. Познато е дека името на играта потекнува од персискиот збор шах, што … Continue reading »
Од кога постои куглањето?

Од кога постои куглањето?

Најверојатно една од првите игри за која се досетил човекот, било тркалањето на некаков округлест предмет, со цел да се турнат повеќе други предмети кои стоеле на спротивниот крај. Во една детска гробница од стариот Египет, од пред 7000 години, пронајден е прибор кој се користел за играње на некаква игра, многу слична на денешното … Continue reading »
Спортско качување

Спортско качување

Што е спортско качување? Спортското качување е дисциплина која еволуирала од алпинизмот. Taa подразбира слободно совладување на насоки, на природна или вештачка карпа, без користење опрема за напредување при качувањето, односно опремата се користи за спречување на евентуални падови. За разлика од алпинизмот, смислата на спортското качување е во совладување што потешки секвенци и детали … Continue reading »
Бадминтон

Бадминтон

Бадминтон е игра слична на тенисот, во која се натпреваруваат двајца, или четворица играчи. Иако бадминтонот е еден вид на рекреација, тој е всушност и стандарден олимписки спорт. Играта со пердувести топчиња е мошне стара. Во Индија, постојат сведоштва за оваа игра на пештерските цртежи, стари околу два милениума. Во Кина, оваа игра била исто … Continue reading »
Атлетика

Атлетика

Најдобрите атлетичари, покрај одличните спортски вештини, имаат уште неколку суштински квалитети: достоинство, интегритет, храброст и скромност. Овие квалитети се во целост усогласени со гордоста, амбицијата и одлучноста. Атлетиката е една од темелните, најраширени спортски гранки, која ја карактеризираат основните човечки движења и која ги опфаќа тркачките дисциплини, скоковите и фрлањата. Поради нејзиниот голем опсег, ја … Continue reading »
Пинг – понг

Пинг – понг

Како вечерно хоби на викторијанската класа во Англија, спортот пинг-понг, ги влече своите корени од 1880 година. Во тој период, за играта користеле секојдневни предмети од домот. Поставените книги на масата служеле како мрежа, тапите од шишињата шампањ служеле како топче, а кутиите од цигари служеле како рекети. Кога спортот станал популарен, започнале да се … Continue reading »
Сурфинг

Сурфинг

Кога Марк Твејн, во 1866 година, го посетил островот Хаваи, напишал: На едно место, наидовме на голема група домородци, кои времето го минуваа забавувајќи се со сурферско – капење. Сурфингот е со векови дел од традиционалната Полинезиска култура. Сурфањето е најверојатно првенствено забележано од Eвропјаните, во 1767 година на Тахити. Џорџ Фрит е често именуван … Continue reading »