Педантна уметност

Педантна уметност

Урсус Верли Урсус Верли е швајцарски уметник и комедијант. Тој споделува идеја за почиста, поорганизирана и посредена уметност. Реконструира уметнички дела од познати сликарски мајстори, сортирајќи ги елементите од нивните слики според нивните форми, бои и големини. Но, зад ексцентричноста стои сериозна порака: да се почитува балансот на креативноста и неурендноста, како и на формата … Continue reading »
Лет со балон, Мајанмар

Лет со балон, Мајанмар

Фотографија на Дима Чартов За фотографот Дима Чартов, да се види Баган од воздушен балон е нешто што секој љубител на древни градови мора да го стори. „Локацијата е идеална за фотографирање: речниот брег, рамницата и планините на хоризонтот“, вели Чартов. „Но, главната глетка се илјадниците храмови, пагоди и ступи“. Чартов вели дека летот со … Continue reading »
Бродвеј

Бродвеј

Бродвеј е широк булевар на Менхетен во Њуjорк. На булеварот има голем број продавници и паркови, како и голем број театри. Бројдвеј бил изграден во XIX век. Пред тој период, претставувал главен пат на домородното население кое го користело како најбрз премин од едниот до другиот крај на островот Њујорк. Тој е и првиот осветлен … Continue reading »