Ајнштајнова загатка

Ајнштајнова загатка

Алберт Ајнштајн, бил германски теоретски физичар, најпознат по својата теорија на релативност и теоријата за масно-енергетска еквиваленција Е = mc². За својата работа во полето на теоретската физика и за откритието на фото-електричниот ефект, Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика. Анјнштај заедно со своите пријатели, познати физичари, составиле неколку математички и логички загатки. Според нив, … Continue reading »
Шах – Мат!

Шах – Мат!

Една од најстарите и најпредизвикувачки стратешки игри, е шахот. Многумина веруваат дека игрите слични на шахот, за прв пат започнале да се појавуваат во Индија, пред 2000 години. Шаховската табла е поделена на 8 редови и 8 колони и има 64 полиња. Полињата се наизменично темни и светли, односно „црни“ и „бели“. Во шахот, ние … Continue reading »
Математички загатки

Математички загатки

Колку сте вешти во решавања на математички загатки? Колку време ви е потребно да одгатнете една? Математичките загатки се главен, составен дел од рекреативната математика. Сите математички загатки се основаат на математички правила од областа на алгебрата и геометријата. Математичките загатки се вообичаено наменети за еден играч. Еден од најпознатите изумители на математички загатки, бил … Continue reading »
Колку степени има кругот?

Колку степени има кругот?

Што најмногу ви се допаѓа кај круговите? Нам ни е омилена нивната кружна форма. Немаат ниту еден остар агол каков што можеме да сретнеме кај триаголниците и квадратите. Сетете се на неколку кружни работи кои се чест дел од нашето секојдневние. Геометријата го дефинира кругот како множество од точки во една рамнина кои се наоѓаат … Continue reading »
Златен пресек

Златен пресек

Златниот пресек, претставен со симболот на грчката буква φ (фи), е математички поим кој многу често се поврзува и со останатите науки. Тој всушност и бил најчесто користен во историјата на уметноста. Златниот пресек, или φ, е начин на поделба на вредностите со фактор кој изнесува приближно 1.6. Златниот пресек е односот на два нееднакви … Continue reading »
Бесконечност

Бесконечност

Сигурно ви е познато дека низата на броеви нема крај ниту во позитивна, ниту пак во негативна насока. Таа се протега до бесконечност. Концептот на бесконечноста е карактеристичен за математичките науки – физиката и филозофијата. Во математиката и физиката, бесконечноста се однесува на бескрајни количини. Во филозофијата, бесконечно е она што ги поминува границите на … Continue reading »
Фотографско помнење

Фотографско помнење

Дали понекогаш сте посакале да имате подобро помнење? Дали некогаш сте стасале до последните прашања од тестот, но не сте можеле да се сетите на одговорите? Во вакви моменти, сигурно сте посакале да ја замислите страницата од таа лекција во учебникот, како фотографија во вашето сеќавање. Некои луѓе тврдат дека поседуваат фотографско помнење. Тоа значи … Continue reading »
Зошто некои години се престапни?

Зошто некои години се престапни?

Нашиот календар, вообичаено има 365 дена. Толку денови и требаат на Земјата за да го заобиколи Сонцето. Со пронајдокот на Грегоријанскиот Календар во 1582 година, бројот на денови во годината бил заокружен на 365, како би можел да се сложува со една сончева година. Пред многу, многу одамна научниците откриле дека на Земјата всушност и … Continue reading »
Судоку сложувалка

Судоку сложувалка

Сложувалките се омилено хоби на луѓе од сите возрасти. Некои луѓе со нетрпение чекаат да ги отворат дневните весници и да ги решаваат крстозборките за време на појадокот. Една од најпопуларните сложувалки на денешницата се вика Судоку. Судоку е сложувалка која се состои од 81 поле. Оваа логичка игра е во облик на квадратна решетка. … Continue reading »