Што е оптичка илузија?

Што е оптичка илузија?

Наједноставно кажано, оптичка илузија е измама која ни ја приредуваат очите. Ни се присторува дека гледаме нешто што не е така во реалноста, или гледаме ист предмет на два потполно различни начини. Зошто се случува ова? Затоа што видот не е само физички процес. Не е како фотографија. Видот е всушност умствено искуство. Со други … Continue reading »
Што е фатаморгана?

Што е фатаморгана?

Замислете човек кој талка низ пустина и умира од жед. Тој погледнува во далечината и му се присторува езеро чиста вода, опкружено со дрвја. Човекот се тетерави кон езерото, сè додека неговото привидение не исчезне и не остане ништо друго, освен врелиот пустински песок. Езерото во далечината е фатаморгана. Фатаморгана е оптичка мамка, привид, илузија која создава … Continue reading »
Дали проучувањето на мумиите може да помогне при лекувањето на модерните болести?

Дали проучувањето на мумиите може да помогне при лекувањето на модерните болести?

Преку споредување на болестите од минатото и денешницата, истражувачите може да научат како тие се шират. Па можеби ќе научат и како да ги сопрат. Во текот на изминатава година, научниците објавија студија од КТ скенер на цели тела на 137 мумии: антички Египјани и Перуанци, домородни Индијанци од северозападна Америка и прастари луѓе од … Continue reading »
Колкава е брзината на нервното спроведување на информациите?

Колкава е брзината на нервното спроведување на информациите?

Дали е мислата навистина брза како молња?  Порано се мислело дека е, но ние денес знаеме дека мисловниот поттик, одн. импулс, се пренесува долж нервните влакна во нашето тело, со брзина која може точно да се измери. Нервниот импулс, кој патува по должината на нервите, се движи со брзина од само 250 km/h. Тоа би … Continue reading »
Кој ја открил хипнозата?

Кој ја открил хипнозата?

Кога за некој велиме дека има авторитет и моќ, тогаш велиме дека тој може да издава извесни наредби кои останатите луѓе мора да ги почитуваат, но не може да им наложи да мислат и да се чувствуваат онака како што тој би сакал. Интересно е тоа што кај хипнозата, хипнотизираните може да се наведат навистина … Continue reading »
Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Се чини дека науката конечно најде одговор на прашањето зошто кожата на нашите дланки и стапала наликува на суво грозје после долг туш, и зошто всушност е тоа корисно. Според една студија, неодамна направена на еден британски универзитет (Newcastle University), збрчкувањето на кожата на прстите им овозможува на луѓето полесно да фатат и задржат влажни … Continue reading »
Зошто одиме во круг кога ќе се изгубиме?

Зошто одиме во круг кога ќе се изгубиме?

Асиметријата го посетила Да Винчи и го запрашала – „Покажи ми го твојот Витрувиански Човек“. Тој го изложил својот цртеж а Асиметријата иронично се насмевнала – „Сега види ја мојата Витрувианска Реалност – Огледалата не ја прикажуваат- Очите ја забележуваат несовршеноста.“   Еве сигурен начин како да добиете опклада! Предложете на некој од вашите другари да … Continue reading »
Мускули

Мускули

Дали знаете дека мускулите кои ги движат крилjата на мушичката можат да замавнат повеќе од илјада пати во секунда? Мускулните клетки може да се контрахираат на третина од својата должина. Додека одиме, користиме повеќе од 200 мускули. Мускулите ги имаат следните функции: ги движат коските, ја движат храната низ ограните, помагаат при трепкањето на очните … Continue reading »
Што е сиеста?

Што е сиеста?

Сиестата, односно кратката дремка, се прави попладне и е традиционална во неколку земји, особено онаму каде климата е почесто топла. Такви земји се Шпанија и Латиноамериканските земји. Таму ручекот е најголемиот оброк во текот на денот. Кога кознумираме голем оброк на места каде преовладуваат високи температури, нормално е да отспиеме по ручекот. Сиестата е дневен … Continue reading »