Што е Голфска струја?

Што е Голфска струја?

Под морска струја се подразбира хоризонталното движење на морската вода, во вид на бавно течење на реки без брегови, во океаните и во морињата. Морската, или океанската струја може да има огромни димензии, од неколку десетици до стотици километри широчина и илјадници километри должина. Зависно од темепратурата на водата постојат топли и ладни морски струи. … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Кокино

Кокино

Во 2001 година, во Република Македонија, под планинскиот врв Татиќев Камен, во општината Старо Нагорничане, беше откриен археолошки локалитет од бронзено доба, стар 4000 години. Пронајдените артефакти во археолошките кампањи, како и спроведената археоастрономска анализа во годините кои следеа, покажаа дека локалитетот ги има сите карактеристики на митска, света планина, но и на древна опсерваторија. … Continue reading »
Таинствената сфинга

Таинствената сфинга

Голема, грандиозна сфинга стражари во египетските пустини, на околу 10 километри оддалеченост од Каиро. Сфингата е чувар на три големи пирамиди во Гиза. Ова огромно чудовиште, со глава на човек и тело од лав кое лежи со пружени шепи, е изработено од камен. Телото на сфингата е грубо извајано, додека главата е детално обработена. Очите … Continue reading »
Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Околу 221 година пред нашата ера, моќниот кинески цар Ши Хуанг Ти обединил повеќе делови на Кина. Но, северно од неговото царство, во пустините, живееле варварски номадски племиња. Ши Хуанг Ти чувствувал дека овие племиња претставувале опасност за неговото ново царство. Од таа причина, наредил да се подигне голем ѕид, кој би ги штител сите … Continue reading »
Зошто е крива кулата во Пиза?

Зошто е крива кулата во Пиза?

Знаете ли дека Галилео Галилеј е роден во Пиза? Сте чуле ли дека токму од Кривата кула ги изведувал своите експерименти за брзината на тело кое паѓа? Човековата фантазија ја привлекуваат некои работи, без оглед на тоа дали се тие значајни, или не. Сите знаат дека во италијанското гратче Пиза постои крива кула, а многу … Continue reading »
Како се чувале мумиите

Како се чувале мумиите

Мумија е препарирано, сочувано тело на мртов човек. Зборот мумија доаѓа од арапскиот јазик и значи „тело сочувано со помош на восок, или катран“. Но, зошто старите Египјани сакале да ги сочуваат телата на умрените? Затоа што верувале во задгробен живот. Ги замислувале душите како птици со човечки ликови, кои дење летале наваму – натаму, но … Continue reading »
Како се граделе египетските пирамиди?

Како се граделе египетските пирамиди?

Никој со сигурност не знае колку се стари пирамидите. Египетските пирамиди биле прастари и загадочни уште илјада години пред новата ера. Кеопсовата пирамида на пример, најстарата и најголема пирамида во Гиза, ја изградил фараонот Кеопс од четвртата династија, околу 2900 година пред нашата ера. Пирамидите се всушност гробници. Древните египетски кралеви верувале дека нивниот задгробен … Continue reading »
Што се тоа катакомби?

Што се тоа катакомби?

Катакомби се подземни гробници кои се наоѓаат во близина на Рим, каде биле погребувани старите христијани. Овие гробници биле изградени во меките карпи на светата област која го опкружува овој град. Кога императорот Нерон почнал да ги прогонува христијаните, тие се собирале во гробниците на молитва. На гробиштата секој граѓанин бил безбеден. Но, подоцна кон … Continue reading »
Како настануваат торнадото и ураганот?

Како настануваат торнадото и ураганот?

Сигурно ви е познато дека олујата е бурна промена на времето, предизвикана од пресретнувањето на ладната, сува воздушна маса која доаѓа од арктичките предели и топлата, влажна воздушна маса, која од тропските краеви се движи кон север. На местото каде овие две воздушни струи се пресретнуваат се создава остра граница наречена “фронт”. Со оглед на … Continue reading »