Чиј изум е лулето?

Чиј изум е лулето?

Древните народи низ светот пушеле тутун на мошне необичен начин. Ископувале мала јама во земја, која служела како долен крај на лулето. Во земјата забивале стап, сé додека не пробиеле премин до јамата. Потоа стапот го извлекувале, а на местото каде тој бил поставен, останувал издлабен простор – дршка од лулето. Домородците се спружувле на земјата, ја … Continue reading »
Кога се појавиле вилушките?

Кога се појавиле вилушките?

Можеби сте читале за величествениот дворец на Луј XIV и чудесните гозби кои таму се приредувале. Но, знаете ли дека за време на гозбите во овој отмен дворец никој не се служел со вилушка? Сите јаделе со прсти. Првиот човек, кој хранејќи се употребил некаков вид на вилушка, веројатно живеел пред многу илјади години. Но, … Continue reading »
Кој го измисли фрижидерот?

Кој го измисли фрижидерот?

Замрзнувањето е процес на снижување на температурата на некој предмет, сѐ додека истиот не се заледи. Да би се разладувале работите, потребно е да им се одземе топлината. Спред тоа, ладењето е процес на одземање на топлината од предметите. Во дамнешни времиња, луѓето го користеле снегот и ледот како природни средства за ладење на предметите. … Continue reading »
Колку е стар занаетот на правење пиво?

Колку е стар занаетот на правење пиво?

Знаете ли дека правењето пиво е еден од најстарите човекови занаети? Знаете ли дека се пронајдени глинени плочи од античкиот град Вавилон, стари 8000 години, на кои е прикажан опис на процесот на приготвување на пивото. Пиварството во Вавилон било до таа мера усовршено, што Вавилонците припремале 16 различни видови на пиво, уште 4000 години … Continue reading »
Кој ја напишал првата енциклопедија?

Кој ја напишал првата енциклопедија?

Енциклопедија најчесто земаме во раце кога сакаме за нешто да се информираме. Во ециклопедиите може да се пронајдат податоци од сите можни области. Зборот енциклопедија потекнува од грчкиот јазик и во буквален превод значи “општо образование”. Денес енциклопедиите најчесто се средени по азбучен ред, така што лесно може да се пронајде потребниот збор. Но, тоа … Continue reading »
Кој го измисли падобранот?

Кој го измисли падобранот?

Замислете дека чекорите во празен простор на 4-5 километри над површината на земјата, а потоа се спуштате на тлото, како да сте скокналеод ограда висока 3,5 метри. Тоа може да се изведе со помош на падобран. Може да се каже дека падобранот е како голем чадор за сонце, кој со својот облик и површина, поради … Continue reading »
QR код

QR код

Знаете ли што е тоа QR код? Можеби веќе имате апликација на својот мобилен телефон за скенирање и читање на QR кодови. Но, знаете ли за што сè може да се користат ваквите бар-кодови? QR код (анг. QR code – Quick Responsive) е трговска марка за еден вид матричен, дводимензионален бар-код, креиран во 1994 година … Continue reading »
Компас

Компас

Сте се запрашале ли некогаш кој го измислил компасот? И како тој функционира? Компасот е инструмент кој реагира на магнетското поле на Земјата и служи за одредување на страните на светот. Најголемиот број компаси се состојат од магнетска игла прицврстена на оска, на тој начин што иглата може да се заврти во сите правици. Иглата … Continue reading »
На кој принцип работи Полароидната камера

На кој принцип работи Полароидната камера

Знаете ли кој го измисли Полароидот? Сте чуле ли некогаш за Edwin Herbert Land? Знаете ли дека тој всушност почнал да размислува за фотоапарат кој ќе продуцира фотографии за многу кратко време, откако неговата малечка ќеркичка, играјќи си во паркот, го запрашала татка си зошто не може веднаш да ги види фотографиите кои тој ги … Continue reading »
Нобелова награда

Нобелова награда

Нобелова награда се доделува на луѓе, или организации, кои постигнале извонредни иновации и кои измислиле револуционерни техники и направи, остварувајќи огромен придонес за општеството. Нобеловата награда е награда што ја основал пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 – 1896). Таа се доделува за најголемите достигнувања во областа на физиката, хемијата, медицината, книжевноста, мирот … Continue reading »