Добредојде во училиштето за вештини и мудрости - „Никулец“.

 

Истражуваме, вистински им се восхитуваме на сведоштвата, магиите и мистериите и учиме од најдобрите.

Училишниот РАЗГЛАС секојдневно одекнува низ училишните холови и училници, информирајќи ги учениците за часовите и предавањата на професорите и за сите останати новости.

Училишниот РАСПОРЕД го има централното место во училишниот хол и е главен информатиор за текот на часовите и предавањата на професорите.

Училиштето „Никулец“ е изградено од најдобрите директори и професори на сите времиња. Во училишниот ЛЕГЕНДАРИУМ ги откриваме нивните необични и изненадувачки приказни.

Училишната СЕКРЕТАРКА, г-ѓа Пандора Прут, е првата секретарка во училиштето. Доколку имате нешто нејасно обратете и' се - таа ги има одговори.

Ова не е прилика за долги говори, затоа истражувајте, замислувајте, смејте се, споделете, создавајте, учете,  напредувајте!

open close
Предавања

Дневен избор

Один

Один (старонордиски „ Óðinn “ ; старо-англиски и саксонски „ Woden “; старо-германски „ Wuotan “, „ Wotan “, „ Wodan “, или Woðanaz ) е еден од најкомплексните и енигматични ликови во нордиската митологија. Владетел е на групата божества по име Аесир , иако често заталкува надвор од нивното кралство Асгард на долги, осамени патешествија низ космосот на неговите чисти и лични интереси. Тој е неуморен трагач и дарувач на мудрост, но не ги зема многу во предвид општите вредности како правдата, почитувањето на законите и спогодбите. Тој е божествениот патрон, како на владетелите така и на отпадниците. Бог е на војната , но и на поезијата . Обожуван е и од оние во потрага по чест, углед и благородништво, но често е сметан и за превртлив измамник. Името на Один може да се протолкува како „ Господар на Екстазата “. Старото нордиско име на Один - Óðinn , е формирано од два дела: првиот дел се содржи од именката „ óðr “ – екстаза, највисок степен на одушевување, силен восхит, инспирација ; вториот дел е суфиксот „ inn “ – член за машки род, кој кога се додава на крајот на зборот, означува нешт ...

Локи

Локи ( значењето на името не е познато ) е лукавиот бог во Нордиската митологија. Иако се смета за формален член на групата богови Аесир во eдите и сагите , Локи зазема амбивалентна и крајно осамена позиција меѓу боговите, јотуните и останатите класи на суштества, населени во традиционалната религиозност на нордискиот народ. Wardruna - Dagr Неговите фамилијарни односи, сведочат за следното: Негови родители се јотуните Фарбути и Лауфеј . Со јотунката Ангрбодел , станале родители на божицата на смртта Хел , на мидгардската змија Јормунганд која го убива Тор за време на Рагнарок и на Фенрир , страшниот волк кој го убиива Один за време на Рагнарок и му ја одгризува раката на Тир . Локи покажува комплетен недостакот на грижа за доброто на своите богови придружници - одлика која може да се препознае во нејасни контури – можеби, единствено, со оглед на неговото потомство. Често делува во судир, не само со општествените очекувања, туку и со она што денес го нарекуваме „ закон на природата “. Во прилог на потомство наведено погоре, Локи е и мајка – да , мајка на Слеипнир , шаман ...

Медовина на поезијата или за тоа како настанала поезијата - Нордиска Митологија – VIII

Поезијата играла важна улога во културата на старите Нордијци. На историјата и се познати голем број славни викиншки воини кои истовремено биле и познати поети, како што е и случајот со Егил Сакалагримсон . Дарбата за создавање стихови била една од најценетите способности што еден Нордиец можел да ја има. Нордијците имале дури и посебен бог на поезијата – Браги , додека пак врховниот нордиски бог Один бил дарителот на „óðr“ (од каде потекнува и неговто име) - творечкото вдахновение, збор кој имал секундарно значење и како „ песна “ или „ поезија “. Одиновото „послание“ до луѓето била поемата Havamal ( Речта на Високиот ). Како што ќе видиме понатака, тој има клучна улога во митот за тоа како настанала поезијата. Wardruna - Odal Митот за „ Медовината на поезијата “ досега го имаме само малку „чепнато“ - во текстот за Один , за неговата вечна потрага по мудроста и за магијата на руните . Имено, во овие текстови беше цитиран и еден извадок од Havamal , каде се зборува за саможртвата на Один на Све ...

Скади

Скади (стародордиски Skaði ) е јотунка и божица која се поврзува со планините и зимата во нордиската митологија. За нејзинто име постојат две објаснувања: тоа е или идентично на старонордискиот збор s kaði , со значње „ штета“ , или пак доаѓа од друг, германски корен, зачуван во готскиот збор skadus и староанглискиот sceadu - двата со исто значење - „ сенка “. Името е веројатно поврзано со регионот Скандинавија, но дали Скади го позајмила своето име согласно пространството, е неизвесно. Скади живеела на највисоките планински врвови, онаму каде снегот никогаш не се топел. Била страсна ловџика, а лакот и стрелата, скиите и чевлите за снег се нејзините најспоменувани атрибути. Некогаш била во брак со богот на морето, морските ветрови и рибарството Нјорд , но истот бил осуден на пропаст. Нјорд не можел да го издржи студот и депресивноста на планината, а Скади пак не ја поднесувала светлината и бучавата во домот покрај морето. Затоа одлучиле да се разделат. Била ќерка на џинот Тјаци , кој бил убиен од страна на боговите бидејќи ја киднапирал убавата божица на младоста Идун . Р ...

Хнефатафл - викиншки шах

Игрите tafl припаѓаат на семејството древни германски и келтски стратегии, стари 1500 години, кои претставуваат варијација на рана скандинавска игра, наречена Хнефатафл ( игра на кралот ). Основи на Хнефатафл . За играта e потребна табла со квадратни полиња ( мошне сличнa на шах ) и две армии, нееднакви по број. Иако големината на таблата за играње и бројот на пиони може да варира (од 7x7 до 19x19), сепак сите игри имаат специфичен 2 : 1 сооднос на парчиња - помалата група ја има фигурата на кралот, а нејзината почетна позиција секогаш е центарот на таблата ( престолот ). Се игра со двајца играчи. Поголемата армија ги претставува непријателските војници, кои го опколуваат кралот и неговата армија. Целта на кралот е да побегне од центарот на било кое поле од ќошевите на таблата, а пак цел на непријателската војска е - да го зароби кралот. Кралот се смета за заробен кога е опколен од спротивната војска од четири страни, но и кога е опколен од три страни, а од четврата страна е неговиот престол. Играта ја започнува војската на кралот, за потоа секој играч да има п ...

Саксонските хроники | Бернард Корнвел

„Саксонските хроники“ ( The Saxon Stories ) , серијата книги на Бернард Корнвел , е авантуристичко прераскажување на еден од најважните конфликти во историјата на западниот свет. Од многуте драматични приказни, борби и освојувања кои го исцртуваат пејзажот од викиншко доба, ниту еден не е повеќе зачудувачки од нападот на Големата Данска армија во IX-от век над Англија и жестоките кампањи во кои единственото преживеано англо-саксонско кралство на крајот ја враќа земјата, која речиси педесет години била под инвазија. Возбудливата серија, Корнвел ја започнува со Големата инвазија , во која данската армија целосно уништила две од четирите големи кралства на Англија, а третото кралство Мерсија го оставила како потчинет дел. Притоа, го притиснале до самиот раб на пропаст кралството Весекс , кое во првиот дел од серијата книги е именувано како „ Последното кралство“ . Кралот Алфред го води Весекс, преку серија војни кои беснеат во првите пет романи. Во шестиот роман, додека кралот е на смртната постела, нова серија битки ќе ги стави на те ...

Алекс Хог Андерсен Бескоскениот | Интервју

Викинзите се вратија со вториот дел од четвртата сезона на ТВ екраните, а со нив и Ивар Бескоскениот - пораснат. Алекс Хог Андерсен (Alex Høgh Andersen) презема комплицирана улога, а меѓу снимањето на сцените, создава прекрасни фотографии на сетот во Ирска. Во продолжение, говори за ова неверојатно искуство. Претстави ни се и кажи ни како се чувствуваш во моментов? Алекс Хог Андерсен, дански актер и аматерски фотограф. Студирав Филм и Медиумски Студии на универзитетот во Копенхаген, пред да ме букираат за „ Викинзи“ . Се чувствувам добро – изненадувачки смирен и прибран. Година и пол работам на „ Викинзи“ , така што веќе прилично ми е секојдневие. Сигурен сум дека и останатите актери, кои ги играат моите браќа, се чувстуваат исто. Искрено, многу е возбудливо пристигнувањето на премиерата. Последниве месеци од снимањето, едвај чекавме да ја видиме нашата работа во етерот. Си прифатил прилично епска улуга, која во популарната серија е дел од едно ново поколение, што е пак сосема нов преседан. Како течеше подготовката за спојот со в ...

Суштествата од нордискиот фолклор

Нордискиот фолклор е роден од стравот од природата – непознатите длабочини на фјордовите, неизмерените планински врвови, мрачните северни шуми. Сé она што навидум изгледало чудно или непознато, оставало простор за разни приказни во кои живееле морски чудовишта, зли духови и големи богови. Со потекло од Норвешка , Данска , Финска , Шведска , Исланд и Фарските Острови , овие епски приказни за нордиската митологија кои постоеле и се прераскажувале со векови, биле наменети за заплашување на најмладите, но суштински, важни се и за современиот човек и општество. Тролот е суштество од нордиската митологија, инспирирано од суровите џинови кои биле главни непријатели на боговите. Познато е како јотун кој живе на планините во Утгард . Има човечки изглед, но е неверојатно грдо и огромно. Секоја приказна за него раскажува за неговата глупост. Во старите приказни постоеле тролови од сите видови, некои живееле на високите планини, во замоци издлабени во камен, во длабоки шуми, а некои дури и покрај брегот. По доаѓањето на христијанството, око ...

Последни

Гик Клуб

gikpovtorno

Истражувај

Космологија
Космологија

Дали знаете дека космологијата има допирни точки со физиката, филозофијата, па дури и со теологијата? Таа се труди да објасни...

УЧИЛИШНО КИНО

УЧИЛИШНА БИБЛИОТЕКА

МУЗИЧКИ ХОЛ

patopisi